Многовекторное развитие военного туризма - Шагриманян, Тереза (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Военный туризм – современный вид туризма, один из интереснейших видов отдыха современного туриста. Это поездка по самым известным местам боевых действий. Военный туризм находится на активной стадии своего развития и приобретает всё большую популярность из-за наличия военных конфликтов, которые происходят во всем мире. Опыт иностранных государств показывает, что военный туризм быстро окупается. Военный туризм способствует сохранению ценностей и традиций военной истории, продвижении военно-исторического наследия региона на туристский рынок. РА и НКР имеет богатый потенциал для развития военного туризма, который требует тщательной подготовки и организации, только тогда он сможет удовлетворить потребности туристов и стать полноценным видом туризма. При развитии военного туризма в РА и НКР можно достичь повышения патриотического уровня, туристической конкурентоспособности в связи с увеличением объектов туристического показа и их доступности, развитие экономики регионов в связи с увеличением рабочих мест и расширением туристических инфраструктур особенно пограничных поселений. Ռազմական զբոսաշրջությունը զբոսաշրջության ժամանակակից տեսակ է, մերօրյա զբոսաշրջիկի հանգստի ամենահետաքրքրական տեսակներից մեկը: Սա ուղևորություն է յուրաքանչյուր երկրի ռազմական գործողությունների ամենահայտնի վայրեր: Ռազմական զբոսաշրջությունը զարգացման ակտիվ փուլում է։ Այն գնալով ավելի տարածված է դառնում ամբողջ աշխարհում՝ ռազմական հակամարտությունների առկայության խորապատկերում: Արտասահմանյան երկրների փորձը ցույց է տալիս, որ ռազմական զբոսաշրջությունը կարևորվում է ռազմական պատմության արժեքների և ավանդույթների պահպանման, զբոսաշրջային շուկայում տարածաշրջանի ռազմապատմական ժառանգության առաջխաղացման առումներով։ ՀՀ-ն և ԼՂՀ-ն ունեն ռազմական զբոսաշրջության զարգացման հարուստ ներուժ, որը պահանջում է նախապատրաստում և կազմակերպում։ Միայն այդ դեպքում կարող են բավարարվել զբոսաշրջիկների կարիքները, և ռազմական զբոսաշրջությունը կարող է դառնալ զբոսաշրջության լիարժեք տեսակ։ Հայաստանի Հանրապետությունում և ԼՂՀ-ում ռազմական զբոսաշրջության առաջխաղացումը կխթանի հայրենասիրական ոգու, ինչպես նաև զբոսաշրջային մրցունակության մակարդակի բարձրացումը՝ նպաստելով տարածաշրջանային տնտեսության զարգացմանը, աշխատատեղերի ավելացմանը և զբոսաշրջային ենթակառուցվածքների ընդլայնմանը՝ հատկապես սահմանամերձ բնակավայրերում: As a modern type of tourism military tourism is one of the most interesting types of recreation for a modern tourist. It is a trip to the most famous places of military operations in each country. Military tourism is at the active stage of its development. This type of tourism is becoming increasingly popular due to military conflicts that occur around the world. The experience of foreign countries shows that military tourism pays off quickly. Military tourism contributes to the preservation of the values and traditions of military history, the promotion of the military-historical heritage of the region to the tourist market. The RA and NKR have a rich potential for the development of military tourism requiring careful preparation and organization, after which it can satisfy the needs of tourists and become a highly developed type of tourism. With the development of military tourism in the Republic of Armenia and the NKR, it is possible to increase the patriotic level and tourist competitiveness resulting from the increase in tourist display facilities and their availability. This in turn will contribute to the development of the regional economy due to the increase in jobs and the expansion of tourism infrastructure, especially in border settlements.
Keywords: Рынки и конкуренция