«Խելացի քաղաք». օգո՞ւտ, թե՞ վնաս - Բարսեղյան, Արաքսյա (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Ներկայում ուրբանիզացման բարձր տեմպերը բազում հիմնախնդիրների ի հայտ գալու պատճառ են դառնում քաղաքային բնակավայրերում։ Այդ հիմնախնդիրների լուծումը հնարավոր է «Խելացի քաղաք» հայեցակարգի ներդրմամբ, որն արդեն իսկ կիրառվում է աշխարհի մի շարք քաղաքներում։ Պետք է նշել, որ թեպետ վերոնշյալ հայեցակարգի ներդրումը մի շարք օգուտներ է ապահովում, բայց ունի նաև բացասական կողմեր։ Հոդվածում ներկայացվում են հայեցակարգի ներդրման արդյունքում ապահովվող օգուտները, ինչպես նաև այն, թե ինչ բացասական հետևանքների է դա հանգեցնում։ В настоящее время высокие темпы урбанизации являются причиной многих проблем в городских районах. Решение этих проблем возможно с внедрением концепции «Умный город». Концепция сейчас широко распространена, ее уже внедрили в ряде городов мира. Следует отметить, что внедрение концепции «Умный город» хотя и дает ряд преимуществ, однако имеет и свои недостатки. В данной статье представлены преимущества реализации концепции и ее негативные последствия. At present, the high rates of urbanization are the cause of many problems in urban areas. The solution to these problems is possible with the introduction of the «Smart City» concept. The concept is now widespread, a number of cities around the world have already introduced it. It should be noted that although the introduction of the «Smart City» concept provides a number of benefits, it also has its downsides. The paper presents the benefits of implementing the concept and its negative consequences.
Keywords: Քաղաքային տնտեսություն