Turkey’s State Policy on Cyprus after the Occupation of the North of the Island (1974-1983) - Khachatryan, Rafik (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
This article aims at revealing the foundations of Turkish policy on the island after the Occupation of the North of Cyprus, the consequences of which are extremely important for the future of Cyprus. The aim of the research is to study the policy of the Turkish authorities to change the population ratio on the island as well as to strengthen the Turkish element in the occupied territories, which has a solid basis for continuity in that part of Cyprus. The work was written by a combined study of facts using the principles of historical analysis. The study confirms that after the Occupation of North of Cyprus, the steps taken by Turkey to change the demographic picture of the island at the state level, which began in Turkey in relation to Cyprus in the 1960s, were a continuation of this aggressive policy. The goal was to divide Cyprus, to establish a Turkish presence in the north of the island, and on the way to this, Turkey was ready even to ignore the interests and wishes of the Turkish Cypriots on the island. Սույն հոդվածը նպատակ է հետապնդում վերհանելու Կիպրոսի հյուսիսի օկուպացիայից հետո կղզում Թուրքիայի վարած քաղաքականության նախահիմքերը, որոնց ազդեցությունը Կիպրոսի ապագայի վերաբերյալ չափազանց կարևոր է: Հետազոտության խնդիրն է ուսումնասիրել Թուրքիայի իշխանությունների կողմից պետական մակարդակով տարվող ժողովրդական պատկերի փոփոխմանն ու օկուպացված շրջաններում թուրքական տարրի ամրապնդմանն ուղղված քաղաքականությունը, որը Կիպրոսի այդ հատվածում հետևողականորեն իրականացվում է տևական ժամանակ և ունի շարունակականության կայուն հիմքեր: Աշխատանքը շարադրված է փաստերի համադիր քննությամբ, պատմաքննական վերլուծության սկզբունքների կիրառմամբ: Կատարված ուսումնասիրության արդյունքում կարելի է փաստել, որ Կիպրոսի հյուսիսի օկուպացիայից հետո Թուրքիայի կողմից պետական մակարդակով իրականացվող կղզու ժողովրդագրական պատկերի փոփոխմանն ուղղված քայլերը, որոնք սկիզբ էին առել Թուրքիայում դեռևս 1960-ական թվականներից և դրսևորվում էին Կիպրոսի նկատմամբ, այդ ագրեսիվ քաղաքականության շարունակությունն էին: Դրա նպատակը Կիպրոսի բաժանումն էր և կղզու հյուսիսում թուրքական ներկայության հաստատումը, ինչին հասնելու ճանապարհին Թուրքիան պատրաստ էր անգամ անտեսել բուն թուրք-կիպրացիների շահերն ու ցանկությունները: В данной статье ставится задача раскрыть основы политики Турции на Кипре после оккупации северной части острова, последствия влияния которой очень важны для его будущего. Целью исследования является изучение политики Турции по изменению демографической ситуации и усилению турецкого элемента на оккупированных территориях на государственном уровне, которые осуществляются на этой территории Кипра уже долгое время и имеет прочный фундамент преемственности. Работа написана путем комплексного рассмотрения фактов с применением принципов исторического анализа. В результате проведенных исследований можно зафиксировать, что политика и шаги по изменению демографической ситуации после оккупации севера Кипра, проводимые Турцией на государственном уровне ‒ это продолжение ее агрессивной политики против Кипра с 1960-х годов. Цель ее состояла в том, чтобы разделить Кипр, установить турецкое присутствие на севере острова, и на пути к этому Турция была готова игнорировать интересы и пожелания самих турок-киприотов.
Keywords: Political science; International relationships