Գրամշակութային միասնութեան նշանաբանով - Դանիէլեան, Սուրէն («Դիզակ պլյուս» հրատարակչություն)
Յօդուածում քննուած է գրականագէտ Լաուրա Մուրադեանի անցած գիտական հարուստ ճանապարհը «Գրականագիտական դիտումներ ժամանակի մէջ/ ուսումնասիրութիւններ եւ յօդուածներ» գրքի կապակցութեամբ, ուր ի մի են բերուած նրա՝ արեւմտահայ բազմաթիւ հեղինակների մասին (Վրթանէս Փափազեան, Արփիար Արփիարեան, Արտաշէս Յարութիւնեան եւ շատ ուրիշներ) ըստ էութեան գրական շարժում ընդգրկող եւ դիմանկար պարզող բազմաբնոյթ յօդուածներ: Առիթը օգտագործել է երեւան հանելու հայ եւ եւրոպական մտածողութեան ու փիլիսոփայութեան հետ առընչուող խնդիրներ: Անտեսելու չէ, որ գրականագէտը գրքում ընդգրկել է նաեւ արեւելահայ հեղինակների՝ Ռափայէլ Պատկանեան, Րաֆֆի, Դերենիկ Դէմիրճեան եւ ուրիշներ, որոնց մասին տուել է սպառիչ բնութագրականներ: В статье рассматривается богатый научный путь, пройденный литературоведом Лаурой Мурадян в связи с книгой “Литературоведческие взгляды во времени: исследования и статьи”, где представлены многочисленные работы Л. Мурадян о западно-армянских авторах (Вртанес Папазян, Арпиар Арпиарян, Арташес Арутюнян и многие другие), охватывающие, по существу, литературное движение и проясняющие портреты писателей. В статьях выявлены проблемы, связанные с армянским и европейским мышлением и философией. Нельзя обойти вниманием тот факт, что Л. Мурадян включила в книгу также восточно-армянских авторов - Рафаела Патканяна, Раффи, Дереника Демирчяна и других и дала их исчерпывающие характеристики. The article examines the rich scientific path taken by literary critic Laura Muradyan on connection with the book “Literary Observations in Time: Studies and Articles”, which contains a variety of her articles related to many of Western Armenian authors (Vrtanes Papazian, Arpiar Arpiarian, Artashes Harutyunian and others), covering literary movements and revealing features of literary figures. They address issues related to Armenian and European thinking and philosophy. It should not be ignored that the literary critic also included Eastern Armenian authors (Raphayel Patkanian, Raffi, Derenik Demirchian and others) in the book giving exhaustive descriptions about them.
Keywords: Գրականագիտություն