Գրողի նորարարությունը «Գիրք ճանապարհի» գրքում. Փիլիսոփայություն և գեղագիտություն - Բալայան, Զինաիդա («Դիզակ պլյուս» հրատարակչություն)
Եղիշե Չարենցի «Գիրք ճանապարհի»-ն 30-ական թթ. խորհրդահայ գրականության եզակի ու համապարփակ երևույթներից է: Առանձնանում է տիպաբանական առանձնահատկություններով, բազմաշերտ է, բազմաբովանդակ, բազմադեմ, բազմանշանակ, հայ և համաշխարհային գրականության մեջ՝ ժանրի տեսանկյունից` տարաբնույթ ու բացառիկ դրսևորումներով ակնառու և, ըստ այդմ էլ, պահանջում է մի գնահատականի մեջ չտեղավորվող գրականագիտական գնահատություն: «Книга дорог» Егише Чаренца в 30-е гг. Это одно из уникальных и всеобъемлющих явлений советской армянской литературы. В армянской и мировой литературе она отличается типологическими признаками, она многослойна, многосодержательна, многогранна, многозначна, с точки зрения жанра очевидна разнообразными и исключительными выражениями, поэтому требует литературоведческой оценки, которая не вписывается в одну оценку. "The Book of Roads" by Egishe Charents in the 30s. is one of the unique and comprehensive phenomena of Soviet Armenian literature. It differs in typological features in Armenian and world literature, it is also multilayered, multi-faceted, multi-valued, it is obvious with diverse and exceptional expressions from the point of view of the genre. Therefore it requires a literary assessment that does not fit into one assessment.
Keywords: Գրականագիտություն