Ֆեմինիզմը և տնտեսագիտությունը - Վարդանյան, Տաթևիկ (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Մենք ապրում ենք տնտեսական այնպիսի մի հասարակարգում, որտեղ «ինչ-որ մի տեղ ինչ-որ մի բան սխալ է»: Տնտեսագիտության մեջ ֆեմինիզմի դերն ու նշանակությունը կարևորելը մեզ համար կարող է դառնալ ծանոթ երևույթները վերարժևորելու նոր դիտանկյուն: Ինչքան էլ փորձենք խուսափել կամ արհեստականորեն երկարաձգել գործընթացը, միևնույն է, ինչ-որ մի պահի անհրաժեշտ է լինելու առերեսվել այն փաստին, որ կանանց և տղամարդկանց տարբերությունները տնտեսական մոդելների կառուցման կարևորագույն առանցքներից են, և այդ իրողության գիտակցմամբ է պայմանավորված երկու սեռի տնտեսական ներուժի առավելագույն չափով իրացումը: Ֆեմինիզմի տնտեսագիտությունը միայն կանանց մասին և կանանց համար չէ: Ինչո՞ւ, քանի որ ֆեմինիզմի տնտեսագիտության գլխավոր շարժառիթն ավելի լավ գործող տնտեսական համակարգ ունենալն է: Հետևաբար՝ բոլոր տնտեսագետները պետք է լինեն ֆեմինիստներ: Мы живем в экономическом обществе, где «где-то что-то не так». Объяснение роли и значения феминизма в экономике может стать новым взглядом на переосмысление знакомых явлений. Как бы мы ни старались избегать или искусственно затягивать этот процесс, в какой-то момент придется столкнуться с тем фактом, что различия между мужчинами и женщинами являются одной из ключевых осей в построении экономических моделей, направленных на максимизацию выгод. Экономика феминизма касается не только женщин, и оно не только для женщин. Почему? Потому что главная мотивация феминистской экономики — иметь лучше функционирующую экономическую систему. Поэтому все экономисты должны быть экономистами-феминистками. We live in an economic society where «Somewhere something is wrong». Explaining the role and significance of feminism in economics can be a new perspective on redefining familiar phenomena. No matter how much we try to avoid or artificially prolong the process, at some point it will be necessary to confront the fact that the differences between men and women are one of the key axes in the construction of economic models, which aim to maximize the economic potential of both sexes. The feminism economics is not just about women or for women. Why? Because the main motivation of feminism economics is to have a better functioning economic system. Therefore, all economists should be feminist economists.
Keywords: Տնտեսագիտություն