Public Administration in the Republic of Armenia: Reassessment after Thirty Years - Altunyan, Katerina (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
The purpose of the article is to point out the priority issues of modernization of public administration system in the Republic of Armenia. Reassessment refers to periodic reevaluation of public administration theory’s provisions progress, growing importance and the role of public administration in the modern Armenian state. Taking into consideration the special status of public administration in transitional countries, the current research have been undertaken on the main issues of speedy development. Besides, the paper reviews a fresh and revised picture on public administration having target to make suggestions on further improvement the whole system. The study was conducted on theoretical basics of public administration, using a comparative method of classic and new public management concepts. Considering statements based on theory and formulating theory as an object, we proceed to substantiate, showing that from the point of view of political science, public administration is considered as a comparative and social activity, which means the influence of government policies and actions on the state and society. A brief outline of the conceptual framework for determining the main stages of public administration reforms in the Republic of Armenia and general relations with the bloc of Central and Eastern European countries is given. Summing up, our findings in this paper strongly suggest that modernization of the public administration should be carried out at three main levels: the state, the institutional and the social. The key point in this process is to develop the capacity to support policy. Հոդվածի նպատակն է վերհանել Հայաստանի Հանրապետությունում հանրային կառավարման համակարգի արդիականացման առաջնահերթ խնդիրները։ Այդ խնդիրների վերագնահատումը հանրային կառավարման տեսության հայեցակարգային դրույթների համատեքստում, կարող է նպաստել ժամանակակից հայկական պետությունում հանրային կառավարման կարևորության ու դերի աճին։ Հաշվի առնելով անցումային երկրներում հանրային կառավարման հատուկ կարգավիճակը՝ սույն հետազոտությունը կատարվել է զարգացման ու արդիականացման հիմնական խնդիրների շուրջ։ Բացի այդ, հոդվածում դիտարկվում է հանրային կառավարման նոր հարացույցը, որի նպատակն է համակարգային խնդիրների լուծման համար թիրախային առաջարկությունների ձևակերպումը: Ուսումնասիրությունն իրականացրել ենք հանրային կառավարման տեսական հիմունքների հիմքով՝ կիրառելով կառավարման դասական ու նոր տեսությունների համեմատական մեթոդը: Տեսական պնդումները ցույց են տվել, որ քաղաքագիտության տեսանկյունից հանրային կառավարման ուսումնասիրությունը կառավարության գործունեության վերլուծությունն է, ինչը նշանակում է կառավարության քաղաքականության ու գործողությունների՝ պետության և հասարակության վրա ազդեցությունների ուսումնասիրություն։ Հոդվածում սահմանվել է հայեցակարգային խնդիրների համառոտ շրջանակ՝ բացահայտելու ՀՀ-ում հանրային կառավարման բարեփոխումները և ընդհանուր համեմատությունը Կենտրոնական և Արևելյան Եվրոպայի երկրների հետ: Ամփոփելով սույն ուսումնասիրության հիման վրա ստացված արդյունքները՝ ակներև է դառնում, որ հանրային կառավարման արդիականացումը պետք է ներառի երեք հիմնական մակարդակներ՝ պետական, ինստիտուցիոնալ ու հասարակական: Վերջինն էլ պահանջում է հանրային քաղաքականություններին աջակցող կարողությունների զարգացման զուգակցում: Цель статьи ‒ указать на приоритетные вопросы модернизации системы государственного управления в Республике Армения. Под переоценкой понимается периодическая переоценка прогресса положений теории государственного управления, растущего значения и роли государственного управления в современном армянском государстве. Данное исследование посвящено основным проблемам ускоренного развития стран с переходной экономикой с учетом их особого статуса государственного управления. Кроме того, в статье рассматривается новая парадигма государственного управления с целью внесения целевых предложений по дальнейшему совершенствованию всей системы. Исследование проводилось на основе теоретических положений общественного управления с применением сравнительного метода классической и новой концепций государственного управления. Теоретические положения доказывают, что с точки зрения политологии изучение государственного управления - это анализ деятельности правительства, что означает изучение воздействия государственной политики и ее действий на государство и общество. В статье сформулирован краткий круг концептуальных вопросов по определению реформ общественного управления в Армении и дано общее сравнение с блоком стран Центральной и Восточной Европы. Обобщая результаты, полученные на основе данного исследования, мы приходим в выводу о том, что модернизация государственного управления должна осуществляться на трех основных уровнях: государственном, институциональном и социальном. Ключевым моментом в этом процессе является развитие потенциала для поддержки политики.
Keywords: Political science