Ուղղահայաց գյուղատնտեսության հեռանկարները Հայաստանի Հանրապետության ինովացիոն զարգացման համատեքստում - Ալեքսանյան, Վ. Ս.; Կիրակոսյան, Ա. Տ. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուղղահայաց գյուղատնտեսության վարումը համաշխարհային միտում ունի 2000-ականների սկզբից: Հիմնական գաղափարը հսկայական տարածքներում մշակաբույսեր աճեցնելու փոխարեն, գյուղատնտեսական արտադրություն ծավալել ուղղահայաց կառույցներում, որոնց պարագայում նույն քանակությամբ բերք ստանալու համար պահանջվում է շատ ավելի քիչ հողատարածություն: Ուղղահայաց հողագործությունը, ենթադրում է հողագործության վարում ուղղահայաց կառույցներում՝ ավանդական հորիզոնական գյուղատնտեսության փոխարեն: Նոր տեխնոլոգիաներով կառուցված ուղղահայաց կառույցների ստեղծումը թույլ է տալիս ցածրաճ բույսերին հարմարվել գրեթե ցանկացած կլիմայի: Հաշվարկվել է, որ օրինակ 2հա հիմքով, 30 հարկանի շինության պարագայում, ցորենի որոշակի գաճաճ տեսակներ, որոնք ավելի մանր են, սակայն շատ հարուստ են սննդանյութերով, կարող են ապահովել 1000հա ավանդական գյուղատնտեսության պայմաններում ստացված բերքին համարժեք համախառն արտադրանք: Ավանդական գյուղատնտեսության պայմաններում աճեցված բերքը ուղղակիորեն կարող են տուժել եղանակից՝ անձրևներից, կարկուտից, անցանկալի երաշտից և այլն: Ուղղահայաց գյուղատնտեսության վարումը հիմնականում կախված չէ եղանակային պայմաններից, մինչդեռ երկրաշարժերը դեռևս սպառնալիք են: Вертикальное земледелие стало глобальной тенденцией с начала 2000-х годов. Основная идея состоит в том, чтобы выращивать сельскохозяйственные культуры в вертикальных структурах вместо выращивания сельскохозяйственных культур на больших площадях, которые требуют гораздо меньше земли для производства того же количества урожая. Вертикальное земледелие предполагает ведение хозяйства в вертикальных конструкциях вместо традиционного горизонтального земледелия. Создание вертикальных конструкций с помощью новых технологий позволяет низкорослым растениям адаптироваться практически к любому климату. Было подсчитано, что, например, в случае 30-этажного здания площадью 2 га некоторые виды карликовой пшеницы, которые меньше, но очень богаты питательными веществами, могут обеспечить валовой урожай на 1000 га, эквивалентный традиционной ферме. Посевы, выращиваемые в традиционном сельском хозяйстве, могут напрямую зависеть от погодных условий, таких как дождь, град, нежелательная засуха и так далее. Вертикальное земледелие в значительной степени не зависит от погодных условий, в то время как землетрясения по-прежнему представляет угрозу. Vertical farming has become a global trend since the early 2000s. The main idea instead of growing crops in huge areas, to carry out agricultural production in vertical structures, in which case much less land is required to get the same amount of harvest. Vertical farming involves farming in vertical structures instead of traditional horizontal farming. Creation of vertical structures built with new technologies allows small plants to adapt to almost any climate. It has been estimated that, for example, in the case of a 2-hectare 30-story building, certain dwarf wheat species that are smaller but very rich in nutrients can provide crop equivalent the crop got from 1000-hectare traditional farm. Crops grown in traditional agriculture can be directly affected by weather, such as rain, hail, unwanted drought and so on. Vertical farming is largely independent of weather conditions, while earthquakes are still a threat.
Keywords: Գյուղատնտեսություն