ՀՀ բարձր տեխնոլոգիատար ապրանքների արտահանման շարժընթացը - Թադևոսյան, Ռուզաննա (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Հոդվածում միջազգային առևտրի ստանդարտ դասակարգման հնգանիշ մակարդակում ուսումնասիրվել է ՀՀ բարձր տեխնոլոգիատար ապրանքների արտահանման շարժընթացը 2007-2019 թթ․-ի ընթացքում, բարձր տեխնոլոգիատար ապրանքների ընդհանուր աճին նպաստումը, հաշվարկվել է ՀՀ արտահանումն ըստ բարձր տեխնոլոգիատարության խոշորացված խմբերի։ Իրականացվել է համեմատություն ԵԱՏՄ երկրների հետ։ Պարզվել է, որ չնայած 2016 թ․-ին սկիզբ առած տպավորիչ աճին, որի արդյունքում 2019 թ․-ին, 2007 թ․-ի համեմատ, բարձր տեխնոլոգիատար ապրանքների արտահանումն ավելացել է շուրջ ինն անգամ, մշակող արդյունաբերության արտահանման մեջ այդ ապրանքների տեսակարար կշիռը շարունակում է մնալ ցածր՝ այլ երկրների և աշխարհի միջինի համեմատությամբ։ В статье рассматривается динамика экспорта высокотехнологичных товаров Республики Армения за 2007-2019 годы на пятизначном уровне стандартной классификации международной торговли, его вклад в общий рост высокотехнологичных товаров. Экспорт Армении рассчитан по укрупненным группам высоких технологий. Проведено сравнение со странами ЕАЭС. В результате оказалось, что несмотря на начавшийся с 2016 года впечатляющий рост, в результате которого в 2019 году экспорт высокотехнологичных товаров увеличился почти в девять раз по сравнению с 2007 г., его доля в экспорте продукции обрабатывающей промышленности по сравнению со средним мировым показателем остается низкой. The paper examines the dynamics of high-tech exports of the Republic of Armenia at the five-digit level of the standard classification of international trade during 2007-2019, its contribution to the gen - eral growth of high-tech goods. The export of Armenia has been calculated according to the enlarged groups of high-tech. A comparison has been made with the EEU countries. The research showed that despite the impressive growth since 2016, as a result of which in 2019 high-tech exports increased almost nine times compared to the 2007, its share in the manufacturing exports compared to the world average remains low.
Keywords: Տնտեսագիտություն