Շահութաբերությունը ՀՀ բանկային համակարգում. ինչպե՞ս պատերազմն ու համավարակն ազդեցին բանկային համակարգի արդյունքայնության վրա - Բադադյան, Գագիկ (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Յուրաքանչյուր երկրում մակրոտնտեսական կայունությունը բնութագրվում է ըստ տնտեսության իրական և ֆինանսական հատվածներում ձևավորված միաժամանակյա հավասարակշռության, որն ապահովող կարևորագույն բաղադրիչներից մեկն էլ բանկային համակարգն է: Այս առումով, Հայաստանի Հանրապետությունը բացառություն չէ: Ավելին, ՀՀ ֆինանսական համակարգում բանկային հատվածի նշանակությունն առանցքային է: Հետևաբար՝ ոլորտի կազմակերպությունների ֆինանսական արդյունավետության գնահատումն անհրաժեշտություն է: Իսկ երբ երկրում մոլեգնում է համավարակը, և հենց նոր է «ավարտվել » պատերազմը, ապա ֆինանսական համակարգի առևտրային արդյունավետության ուսումնասիրությունը ձեռք է բերում առավել մեծ կարևորություն: Այդ իսկ պատճառով հոդվածում փորձ է արվել գնահատելու համավարակի և պատերազմի ազդեցությամբ ՀՀ բանկային համակարգի ֆինանսական արդյունավետության փոփոխությունը՝ ի դեմս շահութաբերության: Այդ նպատակով ուսումնասիրվել են ՀՀ առևտրային բանկերի զուտ, սեփական կապիտալի և ակտիվների շահութաբերության, ինչպես նաև զուտ շահույթի փոփոխման միտումները: Макроэкономическая стабильность в каждой стране характеризуется одновременным равновесием в реальном и финансовом секторах экономики. В этом контексте одним из важнейших составляющих является банковская система, обеспечивающая сбалансированность денежно- кредитного сектора экономики. Республика Армения в этом плане не исключение. Кроме того, банковский сектор имеет ключевое значение в финансовой системе РА. Следовательно, оценка финансовой эффективности организаций отрасли является необходимостью. Когда пандемия широко распространилась по стране, и война недавно «закончилась», то изучение коммерческой эффективности финансовой системы становится еще более важным. Поэтому в статье предпринята попытка оценить вызванное эпидемией и войной изменение финансовой эффективности банковской системы Армении в свете прибыльности. С этой целью были изучены тенденции чистой прибыли, собственного капитала и рентабельности активов коммерческих банков РА, а также изменения чистой прибыли: Macroeconomic stability in each country is characterized by a simultaneous equilibrium in the real and monetary sectors of the economy. In this context, the banking sector is one of the most important sectors that ensures the balance of the monetary sector of the economy. The Republic of Armenia is no exception in this regard. Moreover, the banking sector has key importance in the RA financial system. Therefore, it is necessary to evaluate the financial efficiency of the organizations in the sector. And when the pandemic is widespread in the country and the war has just "ended", the study of the commercial efficiency of the system becomes more important. That is why the article tries to assess the change due to the pandemic and the war in the financial efficiency of the Armenian banking system in the form of profitability. For this purpose, the paper examines the tendencies of the net income, ROA, ROE and margin changes in the banking system of the RA.
Keywords: Տնտեսագիտություն