Վստահե՞լ, արդյոք, «թվային ոսկուն». բիթքոինը ներդրումային պորտֆելում - Կարապետյան, Նարեկ (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Զարգացած երկրների կենտրոնական բանկերի կողմից փողի առաջարկի կտրուկ ընդլայնման և գնաճային սպասումների արագացման պայմաններում ՛՛գնաճից ապահովագրող՛՛ բիթքոինի գինը 2020 թ.-ին աճել է շուրջ երեք անգամ: Սակայն, չնայած դրան, նույնիսկ բիթքոինի կարճաժամկետ պատմությունը հիմք ընդունելով, ըստ հեղինակի հաշվարկների, վերջինս իր ռիսկ եկամտաբերություն պարամետրերով չի գերազանցում ոսկուն և ամերիկյան՝ S&P 500 ֆոնդային ինդեքսին: Եթե սրան գումարում ենք նաև բիթքոինին առնչվող պետական կարգավորման և մյուս ռիսկերը (որոնք, ի դեպ, հիմնականում երկկողմանի են), այն շարունակում է չափազանց արտասովոր ֆինանսական գործիքի տպավորություն թողնել, որը չի կարելի համարել հուսալի ներդրումային ակտիվ, սակայն հետզհետե ավելի անորոշ դարձող ապագայի համար, երկարաժամկետ առումով, գուցե թե, հետաքրքրական լուծում է… Цена на биткойн в 2020 году выросла в три раза за счет увеличения денежной массы ведущими центральными банками и ускорения инфляционных ожиданий, выступив в качестве защиты от инфляции. Тем не менее, принимая за основу краткосрочную историю, по расчетам автора, биткойн не превосходит золото или индекс американского фондового рынка S&P 500 по параметрам риска и прибыли. Если также принять во внимание связанные с нормативной базой и другие риски (которые, кстати, двусторонние), он продолжает оставлять впечатление излишне «экзотического» финансового инструмента, который нельзя рассматривать как надежная инвестиция, но может быть интересным вариантом для крайне неопределеннօго будущего в долгосрочной перспективе ... The price of bitcoin has soared threefold in 2020 gaining support from increasing money supply by leading central banks and accelerating inflation expectations - while placing itself as an inflation hedge. Nevertheless, even looking into the short history, according to the author’s calculations, Bitcoin does not surpass gold or US stock market S&P 500 index by its risk-reward parameters. If we also take into account risks coming from regulatory frameworks and other risks (which are, by the way, two-sided), it continues to look as an overly “exotic” instrument, which can’t be considered as a reliable investment but may be an interesting option for the highly unknown future for the long run…
Keywords: Տնտեսագիտություն