Արցախի տնտեսական ներուժը «նոր սահմանազատումից» հետո. սահմանից անդին մնացած հնարավորություններ... - Փախլյան, Աննա (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
2020 թվականի սեպտեմբերի 27-ին սանձազերծված արցախյան 2-րդ պատերազմն ավարտվեց Արցախի և Հայաստանի համար մարդկային, տարածքային և տնտեսական ծանր կորուստներով, որոնց իրական ծավալները դեռևս կարիք ունեն որոշակի հստակեցման և համակողմանի գնահատման: Ուստի սույն հոդվածի շրջանակում Արցախի Հանրապետության ազգային վիճակագրական ծառայության և այլ պաշտոնական աղբյուրներում առկա տվյալների և փաստացի տարածքային փոփոխությունների համադրմամբ իրականացվել է պատերազմական գործողությունների ավարտին Ադրբեջանի կողմից գրավված, եռակողմ հայտարարությամբ թշնամուն հանձնված և Արցախի տիրապետության տակ մնացած տարածքների տնտեսական ներուժի նախնական ուսումնասիրություն՝ բացահայտելու համար պահպանված և կորսված տնտեսական հնարավորությունները:՛ Вторая Арцахская война, развязанная 27 сентября 2020 года, закончилась тяжелыми человеческими, территориальными и экономическими потерями для Арцаха и Армении, реальные масштабы которых все еще нуждаются в уточнении и всесторонней оценке. Таким образом, в рамках данной статьи на основе сопоставления имеющихся данных Национальной статистической службы Республики Арцах и других официальных источников с фактическими территориальными изменениями, проведено предварительное исследование экономического потенциала территорий, оккупированных Азербайджаном по окончании боевых действий, переданных противнику на основе трехстороннего заявления и находящихся под контролем Арцаха, с целью выявления сохранившихся и утраченных экономических возможностей. The Second Artsakh War, unleashed on September 27, 2020 ended with heavy human, territorial, and economic losses for Artsakh and Armenia, the real scale of which still needs some clarification and comprehensive assessment. Therefore, in the framework of this paper, based on a combination of data available at the National Statistical Service of the Republic of Artsakh and other official sources with de facto territorial changes, a preliminary study of the economic potential of the territories remained under the control of Artsakh, territories occupied by Azerbaijan at the end of the hostilities and handed over to the enemy by a trilateral announcement was carried out to identify the preserved and lost economic opportunities.
Keywords: Տնտեսագիտություն