Թուրքիան՝ միջազգային հանցավորության և ահաբեկչության բնօրրան - Փախլյան, Աննա (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Վերջին տասնամյակում ակտիվորեն ներգրավվելով մի շարք հակամարտություններում և դրանցում կենտրոնացնելով իսլամիստ ծայրահեղականների ներուժը՝ Թուրքիան վերածվել է ահաբեկչության «արտահանման » հանգուցային կենտրոնի: Ընդ որում, ահաբեկչության սնուցմանն ու ֆինանսավորմանն է ծառայեցվում վերջինիս միջնորդությամբ տարբեր հանցավոր գործարքներից, ներառյալ՝ նավթագազային ռեսուրսների, զենքի և թմրամիջոցների ապօրինի վաճառքից ստացվող հասույթը: Իսկ նման պայմաններում մնում է եզրակացնել, որ թուրքական հանցավոր նկրտումների հանդեպ միջազգային հանրության հանդուրժողականությունը հիմնավորվում է գերտերությունների մասնավոր շահերի մեկտեղմամբ: За последнее десятилетие, активно участвуя в ряде конфликтов и вовлекая в них потенциал исламистских экстремистов, Турция стала ключевым «экспортным» центром терроризма. В то же время доходы от различных преступных операций при посредничестве Турции, в том числе доходы от незаконной продажи нефтегазовых ресурсов, оружия и наркотиков, используются для подпитки и финансирования терроризма. И в таких условиях остается заключить, что толерантность международного сообщества к турецким криминальным устремлениям основана на сочетании частных интересов сверхдержав. Having actively participated in a number of conflicts over the past decade, involving the potential of Islamist extremists in them, Turkey has become a key «export» center for terrorism. At the same time, proceeds from various criminal transactions mediated by Turkey, including proceeds from the illegal sale of oil and gas resources, weapons and drugs, are used to fuel and finance terrorism. In such conditions, it remains to conclude, that the tolerance of the international community to Turkish criminal aspirations is based on a combination of private interests of the superpowers.
Keywords: Տնտեսագիտություն