Գլոբալ պարտքային ճգնաժամերի մոտեցող ալիքը և Հայաստանը - Կարապետյան, Նարեկ (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Աշխարհը 2020 թվական էր մուտք գործել պետական և մասնավոր՝ պատմականորեն ամենաբարձր պարտքի բեռով, սակայն համավարակի բռնկումից հետո այլ ելք չի մնում, քան ընդունել պետական բյուջեի՝ 2009 թվականից էլ ավելի խոր պակասուրդը: Հիմնվելով պատմական փորձի վրա՝ տնտեսագետներն ահազանգում են պարտքային ճգնաժամերի մոտեցող ալիքի մասին՝ հորդորելով միջազգային հանրությանը միահամուռ կերպով համապատասխան քայլեր ձեռնարկել։ Հարվածի տակ են հայտնվել հատկապես զարգացող երկրները, ուստի առաջարկվում է առանձնակի «հոգածություն» ցուցաբերել վերջիններիս նկատմամբ: Սակայն, վստահ ենք, այս դեպքում ամենակարևորը յուրաքանչյուր երկրի ձևավորած կարողություններն են, մասնավորապես՝ վստահելիության մակարդակն ու կայուն հասանելիությունը ֆինանսական շուկային։ Հայաստանը, տասնամյակների ընթացքում քայլ առ քայլ կայացնելով ներքին պետական պարտքի շուկան, այսօր կարևոր «անվտանգության բարձիկ» ունի, որն արդեն ցույց է տալիս իր ամրությունը։ Несмотря на то, что мир вступил в 2020 год с госдолгом и долгом частного сектора на историческом максимуме, после того как разразилась пандемия нет другого выбора, кроме как допустить большие бюджетные дефициты, чем в 2009 году. Руководствуясь историей, ведущие экономисты бьют тревогу о приближающейся волне долговых кризисов во всем мире и предлагают предпринять решительные действия на международном уровне. В основном, в опасности развивающиеся страны, и предложение состоит в том, чтобы специально “заботиться” о них. Но мы уверены, что потенциал каждой страны является ключевым, в частности — доверие и стабильный доступ к финансовому рынку. На протяжении десятилетий шаг за шагом создавая внутренний долговой рынок, Армения формировала свой буфер безопасности, который уже доказывает свою надежность. Even though the world entered 2020 with public and private debt at historical highs, there is no other choice than to run budget deficits higher then 2009 after the pandemic sparked. Making the history as a guide, leading economists alarm on approaching wave of debt crises globally and propose to take drastic action at the international level. Mostly developing economies are at the risk, and the proposal is to take special “care” for them. But we believe that the capacity of each country is the key, and particularly for this case, credibility and stable access to financial market. Step by step, building the domestic debt market by decades, Armenia now has a security buffer, which is already proving its reliability.
Keywords: Տնտեսագիտություն