Երբ օդում սավառնում է կորոնավիրուսը, ինքնաթիռները մնում ենկայանված... Ավիացիայի ճգնաժամը - Փախլյան, Աննա (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
2020 թվականի սկզբից աշխարհի բնակչությունը պայքարում է COVID-19 նոր թագավարակի ահագնացող համավարակի դեմ, որը կաթվածահար է արել համաշխարհային տնտեսության բնականոն զարգացումը: Երկրների վարած կոշտ սահմանափակումների քաղաքականության, ավիափոխադրումների պահանջարկի կտրուկ անկման, կանոնավոր և չարտերային չվերթերի չեղարկման հետևանքով աշխարհի ինքնաթիռների 55%-ը հայտնվել է հարկադիր պարապուրդում՝ ճգնաժամի առաջ կանգնեցնելով ավիացիայի ոլորտը: Հոդվածում վեր են հանվել ավիափոխադրումների համաշխարհային շուկայում արձանագրված միտումները՝ պայմանավորված համավարակի տարածմամբ, կատարվել են կանխատեսումներ հետագա զարգացումների վերաբերյալ: С начала 2020 года население мира борется с растущей пандемией нового коронавируса COVID-19. Глобальная пандемия парализовала нормальное развитие мировой экономики. В силу жестких ограничений, введенных странами, резкого падения спроса на воздушные перевозки, отмены регулярных и чартерных рейсов, 55% мировых воздушных судов подвергнуто принудительному бездействию, представив авиационный сектор перед угрозой кризиса. В статье анализируются тенденции на мировом рынке авиаперевозок в результате распространения пандемии, прогнозируются дальнейшие развития. Since the beginning of 2020, the world's population is struggling with the growing pandemic of the new coronavirus COVID-19. The global pandemic has paralyzed the normal development of the global economy. Due to severe restrictions imposed by countries, a sharp drop in demand for air transportation, the cancellation of regular and charter flights, 55% of the world's aircraft were subjected to forced inaction, facing the aviation sector in danger of a crisis. In the article are analyzed the trends in the global air transportation market as a result of the spread of the pandemic, and forecasted further developments.
Keywords: Տնտեսագիտություն