«Հարթեցնելով» անկման կորը. համակարգված հարկաբյուջետային և դրամավարկային քաղաքականություններն ընդդեմ COVID-19-ի հետևանքների - Կարապետյան, Նարեկ (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Հոդվածը վերաբերում է Հայաստանի Հանրապետության տնտեսության վրա COVID-19 համավարակի ազդեցության վերլուծությանն ու դրա հետևանքների գնահատմանը։ Քննարկվում են համավարակի ներգործությամբ պետական և մասնավոր հատվածներում սպասվելիք տնտեսական փոփոխությունները, ռիսկերն ու հնարավոր լուծումները։ Անդրադարձ է կատարվում ինչպես խոշոր ընկերություններին, այնպես էլ փոքր և միջին ձեռնարկություններին, գնահատվում է նախատեսված պետական աջակցության արդյունավետությունը։ Առաջարկվում են լուծումներ համաշխարհային ճգնաժամին դիմակայելու և ստեղծված իրավիճակը հնարավորինս նվազագույն կորուստներով հաղթահարելու համար։ Государственная политика сейчас имеет две цели: «сглаживание кривой пандемии» и затем возникнутой из-за этого «кривой спада». Чтобы избежать резкого спада, деятели макроэкономической политики используют фискальные, монетарные и макропруденциальные инструменты. Они наиболее интенсивно и широко используются в США, но развивающиеся экономики, которые сталкиваются с еще большими рисками, но имеют более скромные возможности реагирования, должны стремиться применять максимально целевые и эффективные меры. Public policy makers now have two targets: to flatten the “pandemic curve”, then the “recession curve”, which is being triggered by the first policy. To avoid from drastic downturn, macroeconomic policy makers deploy fiscal, monetary and macroprudential tools. These are most intensively and widely used in USA, but emerging markets, who face even bigger risks but have more modest potential of response, should aim to apply the most targeted and effective measures.
Keywords: Տնտեսագիտություն