Խիկար Իմաստունի սյուժեները Շիրակի և Կարսի բանահյուսության մեջ - Խեմչյան, Էսթեր
Հայ վիպական բանահյուսության պատմավիպական կերպարների շարքում ուրույն տեղ է գրավում Խիկար Իմաստունի կերպարը: Հայաստանի տարբեր պատմաազգագրական տարածաշրջանների բանահյուսական ժառանգության մեջ պահպանվել են Խիկար Իմաստունի մասին զրույցներ, որոնց սյուժեների հիմքում ընկած են խրատաբանության և մտավոր մրցամարտով փորձության ենթարկվելու մոտիվներ: Вековые общения с народами ближневосточного региона оставили существенное влияние на репертуаре армянского народного фольклора. Рассказы о ряде героев с именем и без имени устным и письменным путем заимствовались и локализировались, обогащая наследие армянского эпического фольклора. The centuries-old contacts with the peoples of the Middle East region left a significant influence on the repertoire of the Armenian folklore. Stories about a number of named or nameless characters in verbally and written form borrowed and localized to enrich the heritage of the Armenian epic folklore.
Keywords: Բանահյուսություն