Սոթք –1 ամրոցը և Դվին-Պարտավ առևտրական ճանապարհի սոթքյան հատվածը - Գրիգորյան, Ավետիս (ՀՀ ԳԱԱ Հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ)
Ռազմավարական կետում գտնվող Սոթք –1 հուշարձանի և նրա հնագիտական միջավայրի ուսումնասիրությունը կարևոր է հատկապես միջնադարյան Դվին-Պարտավ առևտրական ճանապարհի Սոթքի գծամասին վերաբերող մշակութային իրողությունները ճանաչելու համար: In 2014, the expedition of the Institute of Archaeology and Ethnography NAS RA carried out archaeological excavations at the fortress of Sotk-1. The present research aims to clarify the archaeological potential, dating and role of the site. Экспедицией Института археологии и этнографии НАН РА в 2014 году были проведены раскопки на территории крепости Сотк –1, расположенной в одноименном селе, с целью выяснения археологического потенциала, датировки и значения памятника.
Keywords: Ազգագրություն; Հնագիտություն