Armenian aborigene grape varieties identification and genetic diversity assessment by 48 SNP markers set for grapevine - M. V. Dallakyan; A. H. Yesayan; N. A. Hovhannisyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Armenia is home to many hundreds of indigenous grape varieties, many of which have invaluable genetic potential, supposedly emerged as a result of natural hybridization, mutation, and selections over years. Genetic resources/diversity of the grapevine cultivars and wild relatives have not been studied sufficiently in the territory of Armenia and detailed study on molecular genetics of the Armenian vineyards is of high priority. Genotyping of 64 grape varieties and 14 Vitis sylvestris populations from Armenia by using 48 SNP markers set was performed. Հայաստանի տարածքը բնորոշվում է խաղողի տեղական սորտերի հարուստ բազմազանությամբ, որը ձևավորվել է երկարամյա բնական հիբրիդացման, մուտացիաների և սելեկցիայի արդյունքում: Բազմաթիվ սորտեր ունեն արժեքավոր գենետիկական պոտենցիալ: Հայաստանի խաղողի սորտերի և դրանց վայրի ցեղակիցների գենետիկական բազմազանությունը բավարար ուսումնասիրված չէ, այդ իսկ պատճառով հատկապես կարևորվում է վերջիններիս մոլեկուլային գենետիկական ուսումնասիրությունը: Իրականացվել է խաղողի 64 սորտերի և Vitis sylvestris 14 պոպուլյացիաների գենոտիպավորում 48 SNP մարկերների կիրառմամբ: Территория Армении характеризуется большим разнообразием местных сортов винограда, появившихся в результате многолетней естественной гибридизации, мутаций и селекции. Многие сорта имеют бесценный генетический потенциал. Генетическое разнообразие сортов и диких сородичей винограда Армении изучено недостаточно, в связи с чем, особенно актуальным становится проведение детального молекулярно генетического анализа. Было проведено генотипирование 64 сортов винограда и 14 популяций Vitis sylvestris Армении с помощью 48 SNP маркеров.
Keywords: Agriculture; Biology; Applied Biology