Фронтальное отверждение эпоксидных олигомеров ароматическими аминами в адиабатических трубчатых проточных реакторах - Д. С. Давтян; П. А. Пирумян; А. О. Тоноян; С. П. Давтян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В одномерной постановке исследована динамика распространения фронта отверждения эпоксидных олигомеров в трубчатом реакторе при наличии потоков исходных веществ и продуктов превращения. Показано, что в определенном интервале значений отношения аминных к эпоксидным группам A1/Э≤0,7, структуры профилей температуры и концентрации меняются. Появляется второй перегиб, обусловленный последовательно-параллельными реакциями процесса отверждения. Խնդրի միաչափ հարցադրման ժամանակ ուսումնասիրվել է խողովակային ռեակտոր¬ներում էպօքսիդային օլիգոմերների պնդեցման ֆրոնտի տարածման դինամիկան` ելանյութերի և վերջանյութերի հոսքերի առկայությամբ: Ցույց է տրվել, որ ամինային և էպօքսիդային խմբերի կոնցենտրացիաների հարաբերության արժեքների որոշակի միջակայքում` A1/E≤0.7, ջերմաստիճանային պրոֆիլների տեսքը և կոնցենտրացիաները փոփոխվում են: Ի հայտ է գալիս երկրորդ շրջման կետը, որը բացատրվում է պնդեցման պրոցեսի հաջորդական-զուգահեռ ռեակցիաներով: The dynamics of spreading frontal hardening of epoxy oligomers in tubular reactor at the presence of initial flowing substances and products of transformation has been observed in one-dimensional task. It has been shown, that in a certain interval, the ratio of amines to epoxy groups A1/E≤0.7, profile structures of temperature and concentration have been changed. The second bent appears, which is explained by serial-parallel reactions of hardening process.
Keywords: Physical Chemistry