Встречи Ов. Туманяна с военачальниками русской армии (ноябрь – декабрь 1914 г.) - Сусанна Ованесян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Առաջին աշխարհամարտի առաջին ութ ամիսների ընթացքում Հովհ. Թումանյանը երկու անգամ շրջագայեց Արևմտյան Հայաստանով, եղավ Բայազետի, Ալաշկերտի շրջաններում, Արծափում, Բասենում, Դիադինում, Զեթկանում, Ղարաքիլիսայում, Թաղլիչայում, Վանում, Մոսունում, Սարիղամիշում և այլուր՝ պարզելու ռուս զինվորական հրամանատարության վերաբերմունքը հայ կամավորական խմբերի ու հայ բնակչության նկատմամբ: 1914 թ. նոյեմբեր 15-ից դեկտեմբերի 13-ի ուղևորության ընթացքում ռուս գեներալներ Պ. Օգանովսկու, Վ. Լյախովի, Մ. Դրյագինի (Բայադին), Եվ. Տրամբիցկու, Ֆ. Պոդգուրովի հետ հանդիպումների արդյունքում բանաստեղծը ականատես եղավ ռուս ռազմական վերնախավի անարդարացի վարմունքի բազմաթիվ փաստերի: During the first eight months of World War IHovh. Tumanyan twice travelled in Western Armenia, visited Bayazet, Alashkert regions, Artsap, Basen, Diadin, Zetkan, Gharaqilisa, Taghlichay, Van, Mosun, Sarighamish and elsewhere in order to determine the attitude of the Russian military commanders towards the Armenian volunteer groups and Armenian population. As a result of the meetings with the Russian generals P. Oganovski, V. Lyakhov, M. Dryagin (Bayadin), Ye. Trambitski, F. Podgurov, during this trip from November 15 – December 13 the poet witnessed numerous cases of unfair behavior of the Russian military elite.
Keywords: History; World War I; D History