Армянское население в Донском и Северо-кавказском регионах в 20-х годах XX века - А. Г. Терещенко (Հայաստանի գիտությունների ակադեմիա)
Արևելյան Եվրոպայի երկրներում, մասնավորապես Ռուսաստանում, Ուկրաինայում, Լեհաստանում հայերը սկսել են հաստատվել դեռևս վաղ միջնադարում, և նրանց ներկայությունն այդ տարածքներում նշանակալի երևույթ էր տնտեսական, ժողովրդական և քաղաքական տեսակետներից։ Արևելյան նվաճողների բարբարոսական արշավանքներից փրկվելու համար իր պատմական հայրենիքից հեռացած հայության զգալի մասը բնակություն էր հաստատում մերձակա ռուսական տարածաշրջաններում՝ Ղրիմում, Ստորին Պովոլժյեում, Դոնի ավազանում և Հյուսիսային Կովկասում։
Keywords: History; D History; H Social Sciences; HDC Demography; Population; Vital Events; J Political Science; JV Colonies and colonization; Emigration and immigration; International migration