Трехслойные антиотражающие алмазоподобные углеродные пленки на стекле - Ж. Р. Паносян; А. Ж. Хачатрян; Д. Б. Айрапетян; С. С. Восканян; Е. В. Енгибарян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Методом химического газофазного плазменного осаждения выращены трехслойные алмазоподобные углеродные пленки на стекле путем разложения толуола и молекулярного азота. Методом обобщенной трансфер-матрицы теоретически рассчитаны оптимальные параметры трехслойных структур, для которых величина отражения в интервале длин волн 400–750 нм принимает минимальные значения. Քիմիական գազափուլային պլազմային նստեցման մեթոդով ապակու վրա աճեցվել են եռաշերտ ալմաստանման ածխածնային թաղանթներ տոլուոլի և մոլեկուլյար ազոտի բաժանման միջոցով: Ընդհանրացված տրանսֆեր մատրիցի մեթոդի միջոցով տեսականորեն հաշվարկվել են եռաշերտ համակարգի այն օպտիմալ պարամետրերը, որոնց համար անդրադարձման գործակիցը 400-750 նմ ալիքի երկարության միջակայքում ընդունում է նվազագույն արժեք: Three-layered diamond-like carbon films were grown on the glass from decomposition of toluene and nitrogen by Plasma Enhanced Chemical Vapor Deposition technique. Using the generalized transfer-matrix technique, the optimal parameters of three-layered structures, for which the reflection in the range of 400-750 nm has a minimum, were calculated theoretically.
Keywords: Physics; Science; Chemical Physics; Radiophysics