Биоритмологические аспекты стресса - Люся Бабаян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Այս աշխատանքում ուսումնասիրված է արյան լեյկոցիտների և պլազմայի կորտիկոստերոնի շուրջօրյա ռիթմերը 15 ինտակտ և 20 իմոբիլիզացիոն ցավային ստրեսի ենթարկված ճագարների մոտ: Կենդանիներից արյունը վերցվել է 4 ժամ ինտերվալներով, 48 ժամվա ընթացքում: Սինուսոիդալ ռիթմերի պարամետրերը որոշվել են ամենափոքր քառակուսիների ոչգծային մեթոդով, իսկ ոչսինուսոիդալ ռիթմերինը՝ դիսպերսիոն անալիզի մեթոդով: Ինտակտ ճագարների մոտ արյան լեյկոցիտների և կորտիկոստերոնի ռիթմերը 63-100% դեպքում ունեն շուրջօրյա կառուցվածք: Ինտակտ կենդանիների հետ համեմատած՝ իմոբիլիզացիոն ցավային ստրեսի ենթարկված ճագարների մոտ տեղի է ունենում արյան լեյկոցիտների և կորտիկոստերոնի ռիթմերի պարամետրերի փոփոխություն, որը արտահայտվում է պարբերության, մեզորի և ամպլիտուդի փոփոխությամբ: The circadian rhythms of blood leukocytes and blood plasma corticosterone are studied in this work. Blood has been taken at intervals of 4 hours within 48 hours from 15 intact rabbits and 20 rabbits subjected to immobilization painful stress. Sinusoidal rhythm parameters have been estimated by nonlinear method of smallest squares and nonsinusoidal rhythms by dispersion analysis. The intact rabbits' blood leukocytes and blood plasma corticosterone rhythms are circadian in 63-100% of cases. In comparison to intact animals there occur rhythm parameter changes of leucocytes and corticosterone to rabbits subjected to immobilization painful stress, which are expressed in the alterations of period, mesor and amplitude.
Keywords: Neuroscience; Biological psychiatry; Neuropsychiatry; Medicine; Internal medicine