Die Transformation der Spätbronze- und Früheisenzeitlichen Gesellschaft im Spiegel der Ausrichtung der Gräber - Vardanyan, B. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Կուրարաքսյան միջագետքի բրոնզ-երկաթեդարյան դամբանների ուղղությունը կապված էր անդրաշխարհի մասին եղած պատկերացումների հետ: Միջին բրոնզից ուշ բրոնզի դար անցումային ժամանակաշրջանում դամբանների նախկին արևելք-արևմուտք ուղղությունը փոխարինվում է հյուսիսարևելք-հարավարևմուտք ուղղությամբ:Представления о загробном мире древних племен междуречья рек Куры и Аракса часто отражены в ориентировке погребальных камер, которая меняется в зависимости от исторической эпохи: в переходный период от СБР к ПБР (XVI–XV до н.э.) направление В-З сменяется на СВ-ЮЗ, а в XIII–XII вв. до н.э. снова преобладает направление В-З. (Табл. 1‒4).
Keywords: History; Auxiliary Sciences of History; Ancient History