The Armenian Settlements of Kharberd Plain (in 1830-1870ss) - Bablumyan, A. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Արևմտյան Հայաստանի տարածքում դարերի ընթացքում ժողովրդագրական տեղաշարժերի հետևանքով, փոխվել էր բնակչության էթնիկ համամամասնությունը: Հայ բնակչության նկատմամբ իրականացվող սոցիալական, կրոնական ճնշումների, բռնությունների քաղաքականությունը շարունակվում է և դարի ընթացքում, ինչի հետևանքով մի շարք բնակավայրերում նվազում է հայ բնակչության թվաքանակը. նրանց մի մասն իսլամացվում է, մի մասն էլ հեռանում է այլ բնակավայրեր։ В Западной Армении на протяжении многих веков менялось этническое соотношение населения. Политика социального, религиозного притеснения и гонений в отношении армянского населения имела место и в XIX в., что привело к снижению численности армянского населения в ряде населенных пунктов: часть армян была исламизирована, остальные переселились в другие населенные пункты.
Keywords: Modern History; Demography; History