Shushi Castle-Residence in the Ancient and Medieval Historical Realities (1st millennium BC - Beginning of XVIII century) - Balayan, V. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Տասնամյակներ շարունակ Ադրբեջանի իշխանությունները և նրանց պատվերը կատարող հեղինակները իրենց ժողովրդին ու աշխարհին փորձում են ապացուցել, որ Շուշին կառուցվել է XVIII դարի երկրորդ կեսին Փանահ խանի կողմից և այն ադրբեջանական է: Տարեց տարի ահագնացող վտանգը Արցախի իշխաններին դրդում էր առավել անխոցելի դարձնել բերդավանը, որ առավել ընդգծված դերակատարություն ունեցավ սղնախական պայքարի տարիներին։ На протяжении нескольких десятилетий азербайджанские власти и исполняющие их заказ исследователи пытаются доказать своему народу и миру в целом, что Шуши был построен во второй половине XVIII века Панах ханом и что он является азербайджанским. Нарастающая из года в год угроза вынуждала арцахских князей укреплять крепости, делая их менее уязвимыми, что сыграло важную роль в период разногласий между сгнахами.
Keywords: History