Notice de Victor Langlois sur la Congrégation Mekhitariste de Venise - Doloukhanyan, Aelita (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
XIX դարի ֆրանսիացի նշանավոր հայագետ Վիկտոր Լանգլուան (1829‒1869), չնայած իր կարճատև կյանքին, թողել է գիտական հարուստ ժառանգություն: Մխիթարյան հայրերը հետմահու հրատարակել են նրա ,,Notice sur le couvent Arménien de l’ile s. Lazare de Venise’’ աշխատությունը, որը եվրոպացի ընթերցողին ծանոթացնելու էր Վենետիկի Մխիթարյան միաբանության, նրա հիմնադրի՝ Մխիթար Սեբաստացու, նաև հայ ժողովրդի պատմության ու գրականության հետ: Прожив недолгую жизнь известный французский арменовед XIX века Виктор Ланглуа (1829‒1869 гг.) оставил богатое научное наследие. После смерти Ланглуа мхитаристы опубликовали его труд Notice sur le couvent аrmйnien de l’оle Saint Lazare de Venise, который должен был ознакомить европейцев с деятельностью Конгрегации мхитаристов Венеции, её основоположника Мхитара Себастаци, а также с историей и литературой армянского народа.
Keywords: Practical Theology; Congregation