L'importance actuelle de l’héritage scientifique de Saint- Martin, arméniste français - Doloukhanyan, Aelita (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ֆրանսիացի հայագետ Սեե-Մարտեեե իր կարճատև, սակայն գիտական խիզախումներով լի կյանքի նպատակր հստակ շարադրել է աշխարհահռչակ բնախույզ Ալեքսանդր Հումբոլդին ուղղված նամակում՝ գրված մահվանից մի քանի ամիս առաջ՝ 1831-ի դեկտեմբերի 22-ին: Նամակում կարդում ենք. «Ես եմ, գոնե իմ կարծիքով, միակ բավական նախապատրաստված անձնավորությունր, որ զբաղվել է Հայաստանով լայնածավալ և հարատև կերպով: В письме, адресованном известному натуралисту Александру Гумбольдту 22 декабря 1831 г., за несколько месяцев до кончины, французский арменовед Сен-Мартен четко сформулировал цель своей короткой, но полной научных подвигов жизни. В письме мы читаем: «Я единственный, по крайней мере я так считаю, достаточно подготовленный человек, последовательно на протяжении многих лет занимавшийся Арменией.
Keywords: Auxiliary Sciences of History; History; Biography