Сравнительная информативность лучевых методов исследования в диагностике непаразитарных кист печени - И. С. Минасян (Հայաստանի ԳԱԱ)
Մինչ օրս չկան լյարդի ոչ մակաբուծային կիստաներով հիվանդների ախտորոշման և բուժման համընդհանուր ընդունված սկզբունքներ: Լյարդի ծավալային գոյացությունների կլինիկական պատկերի սակավությունը եւ ոչ սպեցիֆիկությունը, հատկապես լյարդի ճարպային դիստրոֆիայի ֆոնի վրա, բարդացնում են տարբերակիչ ախտորոշումը: Հետազոտվել է 142 հիվանդ (82` կիստաների առկայությամբ լյարդի ճարպային դիստրոֆիայի ֆոնի վրա և 60` նորմալ լյարդի ֆոնի վրա): Մշակվել և համակարգվել են ոչ մակաբուծային կիստաների ճառագայթային ախտորոշման չափանիշները՝ լյարդի ճարպային դիս տրոֆիայի ֆոնի վրա և վերջինիս բացակայության պայմաններում, ինչը կարևոր է լյարդի այլ ծավալային գոյացությունների հետ տարբերակիչ ախտորոշման համար, իսկ հստակ սեգմենտար տեղակայման սահմանումը` վիրաբուժական միջամտության ծավալի և մարտավարության որոշման համար: Until nowadays, there are no universally accepted principles of diagnosis and treatment of patients with non-parasitic cysts of the liver. Scarcity and nonspecific clinical picture of liver tumors, especially on the background of liver steatosis, complicates differential diagnosis. 142 patients were examined (82 with the presence of cysts on the background of steatosis and 60 with normal liver). There have been developed and systematized diagnostic criteria for nonparasitic cysts on the background of liver steatosis and in its absence, which is important for the differential diagnosis with other liver tumors, as well as the definition of exact segmental location - for determining the tactics and volume of surgical intervention.
Keywords: Medicine; Pulmonology