Морфофункциональные особенности развития органов кроветворения в эмбриональном периоде млекопитающих - М. Р. Татоян (Հայաստանի ԳԱԱ)
Արյունը մեծահասակ օրգանիզմում կարևորագույն ինտեգրվող համակարգերից մեկն է: Էմբրիոգենեզի ընթացքում այն հանդիսանում է օրգանների և համակարգերի աճն ու տարբերակումը կարգավորող գործոնների կրող: Արյունաստեղծման կայացումը կաթնասունների օնտոգենեզի ընթացքում անցնում է մի շարք փուլեր, որոնք միմյանցից տարբերվում են արյունաստեղծման գործընթացի ոչ միայն քանակական և որակական չափանիշներով, այլև նրա տեղակայմամբ: Ըստ այդ գործընթացում այս կամ այն օրգանի ունեցած առանցքային դերի տարբերում են սաղմնային հեմոպոեզի մեզոբլաստային, հեպատոլիենալ և մեդուլյար երեք հիմնական շրջանները: Վերջիններիս անվանումներն արտացոլում են արյան պատկերը որոշող արյունաստեղծման բարձրագույն ակտիվություն ունեցող կենտրոնների տեղակայումը: Շրջանները հաջորդում են միմյանց՝ ապահովելով արյունաստեղծ ֆունկցիան էմբրիոգենեզի տարբեր փուլերում:The blood in adults serves as one of the most intergrading systems.During embryogenesis it performs a function of a carrier of the growth and differentiation processes regulating factors in different organs and tissues. During its coming to being process hemopoiesis in the mammals’ ontogenesis it takes place through a number of stages, which are distinguished not only by the quantitative and qualitative parameters of the hemopoietic process, but also by its localization. As per pivotal role of this or another participating organ they distinguish three major periods of the embryo hemopoiesis: the mesoblastic, the hepato-lienal and the medullar ones. Their denominations reflect localization of the highest hemopoietic activity centers, by which the blood pattern is predetermined. The periods follow each other, providing the hemopoietic function at different stages of embryogenesis.
Keywords: Medicine; Histology; Gynecology and obstetrics