Овариальная область миометрия и ее роль в регуляции спонтанной электрической активности - К. В. Казарян; Т. А. Пилипосян (Հայաստանի ԳԱԱ)
Հետազոտվել է արգանդամկանի օվարիան շրջանի դերը մյուս բոլոր ռիթմածին շրջանների ակտիվության կարգավորման գործընթացում՝ ոչ հղի առնետների մոտ: Օքսիտոցինի ազդեցությունը, որը առավել արտահայտիչ է դարձնում օվարիան շրջանի այդ առանձնահատկությունը, հետազոտվել է ինչպես ինտակտ հյուսվածքում, այնպես էլօվարիան շրջանի մեկուսացման պայմաններում ստորև գտնվող հատվածներից՝ ցերվիկալ շրջանից և արգանդից: Նորմայում օքսիտոցինի ներերակային ներարկումը 10-1 մկգ/կգ կոնցենտրացիայով խթանում է բոլոր ռիթմածին շրջաններում գործողության պոտենցիալների ամպլիտուդայի և պիկի աճման միջին արագության զգալի աճին: Ձախ փողի օվարիան շրջանի մեկուսացման պայմաններում օքսիտոցինի ազդեցությունը բերում է արգանդամկանի ցուցանիշների աճին միայն վերը նշված շրջանում: Եզրակցություն է արվում օվարիան շրջանի կոորդինացիոն դերի մասին՝ արգանդամկանի բոլոր ռիթմածին շրջանների ակտիվությունների կարգավորման գործում:The role of ovarian horn area in coordination of spontaneous activities of myometrial rhythmogenic areas was studied in non-pregnant rats. The effect of oxytocin was also investigated both in norm and after transection of the uterine horns in their middle parts that leads to the isolation of ovarian loci from distally localized uterine active areas. In norm, intravenous administration of oxytocin in 10mcg/kg concentration promotes a significant increase in the peak amplitude and rise rate in all three rhythmogenic areas. After transection of the left tube ovarian area, oxytocin administration promotes an increase in all three parameters of activity only in the ovarian horn area. According to the obtained results it can be assumed that ovarian locus participates in coordination of activities of the myometrial rhythmogenic areas, and oxytocin acts as a factor promoting its occurrence.
Keywords: Science; Physiology