Мозжечковый контроль деятельности нейронов медиальной ретикулярной формации - Л. Р. Манвелян; А. М. Насоян; Д. О. Терзян; А. В. Маргарян (Հայաստանի ԳԱԱ)
Գորտի պերֆուզացվող ուղեղի պատրաստուկի վրա ուսումնասիրվել են միջակա ցանցաձև գոյացության (ՄՑԳ) նեյրոնների ներբջջային պոտենցիալները՝ ի պատասխան ուղեղիկի կեղևի համակողմ աուրիկուլյար հատվածի գրգռման: Բացահայտված է, որ Պուրկինյեյի բջիջների գրգռումն ՄՑԳ նեյրոններում առաջացնում է մոնո- և պոլիսինապտիկ արգելակիչ հետսինապտիկ պոտենցիալներ (ԱՀՍՊ): Կատարված հետազոտությունների հիման վրա կարելի է եզրակացնել, որ ուղեղաբնի ցանցաձև գոյացությունը, Դեյտերսի կորիզի նման, հանդիսանում է շարժողական ակտի կազմակերպման կարևոր ռելե:Գորտի ուղեղիկը, ինչպես և բարձրակարգ կենդանիների մոտ, մասնակցում է բարդ շարժողական ակտերի օպտիմալ կատարմանը: In experiments on the perfused frog brainstem the intracellular potentials of neurons of the medial reticular formation (MRF) in response to stimulation of ipsilateral auricular lobe of the cerebellar cortex were studied. It was established that stimulation of Purkinje cells evoked mono- and polysynaptic inhibitory postsynaptic potentials (IPSP) in MRF neurons. On the basis of studies one can conclude that RF of brainstem, like Deiters nucleus, is an inportant relay in organization of motor control. Frog's cerebellum participates in optimal execution of complex motor actions as well as in higher vertebrates.
Keywords: Medicine; Internal medicine; Neuroscience; Biological psychiatry; Neuropsychiatry