Сравнительная характеристика показателей естественной резистентности организма цыплят и кроликов под влиянием селенита натрия - А. М. Арутюнян; Л. В. Вартанян (Հայաստանի ԳԱԱ)
Նատրիումի սելենիտի ազդեցության ներքո փորձնական ճտերի և ճագարների մոտ նկատվում է համեմատաբար ավելի ինտենսիվ աճ, էրիթրոպոէզի և հեմոգլոբինի կենսասինթեզի ակտիվացում, ինչը պայմանավորում է շրջանառող արյան թթվածնով հագեցման բարձրացումը: Փորձնական կենդանիների արյան շիճուկում նկատվում է ընդհանուր սպիտակուցի պարունակության բարձրացման միտում, ինչպես նաև գլիկոպրոտեիդների մակարդակի ստույգ բարձրացում, ինչը վկայում է սինթետիկ և կառուցողական գործընթացների ակտիվացման և օրգանիզմի բնական դիմադրողականության բարձրացման մասին: Under the influence of sodium selenite in experimental chickens and rabbits relatively more intensive growth, activation of erythropoiesis and biosynthesis of hemoglobin were recorded resulting in increased saturation of circulating blood with oxygen. In the blood serum of both groups of the experimental animals there was a tendency to an increase in total protein content, as well as a significant increase in the level of glycoproteins, indicating to the activation of synthetic and plastic processes and improvement of the natural resistance of the organism.
Keywords: Science; Physiology