Роль гипоталамуса в механизме изменений вегетативных функций при вибрации - С. М. Минасян; Н. Н. Ксаджикян; Э. С. Геворкян (Հայաստանի ԳԱԱ)
Ուսումնասիրվել է հիպոթալամուսի առջևի և հետին բաժինների դերը վեգետատիվ գործառույթների փոփոխությունների մեխանիզմում վիբրացիայի ազդեցության պայմաններում: Փորձերի արդյունքները ցույց են տվել, որ կարճաժամկետ վիբրացիայի (30 րոպե) տախիկարդիոն ֆոնի ներքո հետին հիպոթալամուսի դրդումը առաջացրել է չափավոր դրական քրոնոտրոպ էֆեկտ և շնչառության հաճախացում: Վիբրացիայի ազդեցության պայմաններում առջևի հիպոթալամուսի էլեկտրական խթանումը առաջացրել է շնչառական շարժումների հաճախացում, չափավոր տախիկարդիա: Երկարատև վիբրացիայի (3 ամիս,օրական 3 ժամ) ենթարկված կենդանիների մոտ վեգետատիվ գործառույթների փոփոխությունները վիբրացիայի ազդեցության առաջին փուլում տեղի են ունեցել ի հաշիվ սիմպաթիկ բաժնի, ապա նաև սիմպաթո-ադրենալային համակարգի ադրենալային օղակի ներգրավմամբ: Ներկայացրած եզրակացության ստուգման նպատակով ուսումնասիրվել է նաև հիպոթալամուսի ադրենէրգիկ կառույցների դերը վեգետատիվ գործառույթների կարգավորման գործում: Պարզվել է, որ վիբրացիայի պայմաններում վեգետատիվ գործառույթների մոդուլյացիայի համար առավել արդյունավետ ազդեցություն են ունեցել բետա-ադրենոռեակտիվ կառույցները, քան ալֆա-ադրենոռեակտիվները: The role of the anterior and posterior hypothalamus was studies in the mechanism of vegetative function changes under vibration exposure. The results of the experiments showed that under the tachicardia effect of a short-term (30 minutes) vibration exposure on the posterior hypothalamus a moderate positive chronotropic effect and tachypnea were registered. Under vibration exposure the electrical stimulation of the anterior hypothalamus brought to tachypnea and moderate tachycardia. In the animals under long-term vibration exposure (3 months, 3 hours daily) in the initial stage the vegetative function changes were due to sympathic part. Then, the adrenal function of the sympathoadrenal system was turned on. To verify the proposed conclusions, the role of the adrenal structures of the hypothalamus in the regulation of vegetative function was studied. The beta-adrenoreactive structures appeared to be more effective for the vegetative function modulation compared to the alphaadrenoreactive ones.
Keywords: Science; Physiology