О физиологическом значении армянской медовой травы - Г. Ю. Овсепян (Հայաստանի ԳԱԱ)
Ներկայացված ամփոփիչ եզրահանգումները կապված են ՀՀ և Արցախ վերաբնակեցված մեղրախոտի (SrB) բազմակողմանի ֆիզիոլոգիական ներգործության հետազոտության արդյունքների հետ: Դրսևորվել են նրա հակադիաբետիկ, ջերմակարգավորող, հակասթրեսային, ուղեղի կոգնիտիվ և պլաստիկ ֆունկցիաները բարելավող, գինգիվիտի և պարադոնտի հիվանդությունները բուժող և կանխարգելող հատկությունները: Այն օրգանիզմի համար անվտանգ է և կարող է ներդրվել ազգային առողջոըթյան բարելավման ծրագրերում` ընդօրինակելով Ճապոնիայի և ԱՄՆ-ի փորձը:The conclusions concerning the results of the study of the physiological impact of resettled Stevia (SrB) are presented. The anti-diabetic, thermoregulatory and antistress effects of SrB have been reported. SrB also improves congnitive and plastic functions of the brain and helps to prevent gingivitis and periodontal diseases. It is safe for organism and can be included into National Health Improvement programs, taking as an example the experience of Japan and USA.
Keywords: Science; Physiology