Анализ одного из новых методов борьбы с микроорганизмами - А. Дз. Амбарцумян (Հայաստանի ԳԱԱ)
Հոդվածն ամփոփում է ԵՊԲՀ համաճարակաբանության ամբիոնի 35 տարվա աշխատանքային փորձը կաթնաթթվային բակտերիաների 317/402 «Նարինէ» շտամի և դրանց կենսագործունեության արգասիքների հակաբակտերիալ ու հակաբորբոքային հատկությունների ուսումնասիրության ասպարեզում: Այս ընթացքում մշակվել և գործնական առողջապահության բնագավառում իրենց արդյունավետ ներդրումն են ստացել նշված միկրոօրգանիզմների կենսագործունեության արգասիքների հիման վրա պատրաստված տարբեր միջոցներ, այդ թվում` «Նարին-Է» և «Նարին-Է սխտորով» նրբաքսուկները, բերանի ողողման հեղուկը, հեղուկ օճառը, շամպունները, որոնք օրգանիզմի համար ֆիզիոլոգիական են, զերծ են կողմնակի և ալերգիկ հատկություններից, իսկ նրանց ունեցած հակաբակտերիալ և հակասնկային հատկությունները բազմիցս ստացել են իրենց գիտական հիմնավորումը:The article summarizes 35-year experience of the department of epidemiology of YSMU in the study of 317/402 "Narine" strain of lactic acid bacteria, their antibacterial and anti-inflammatory properties and metabolism products. During this time different means based on these microorganisms and their metabolism products have been developed and effectively used in practical health care system, such as creams "Narin-E" and "Narin-E garlic", mouth rinse liquid, liquid soaps, shampoos, which are physiological for human organism and free from side-effects, and their antibacterial and antifungal properties have got their scientific justification.
Keywords: Medicine; Therapeutics; Pharmacology