Клинико-терапевтические особенности церебральных ишемических инсультов у больных кардиальной патологией - З. Н. Григорян; Ю. С. Тунян (Հայաստանի ԳԱԱ)
Սրտի մի շարք հիվանդություններ կարող են ուղեղային իշեմիկ ինսուլտների առաջացման անմիջական պատճառ հանդիսանալ՝ պայմանավորված կարդիալ էմբոլիայով և հեմոդինամիկ մեխանիզմով ձևավորված ուղեղի իշեմիկ ախտահարումներով, երբ կարդիալ հեմոդինամիկ ռեզերվները կրիտիկականից ցածր են և չեն ապահովում ուղեղի արյան պերֆուզիոն ճնշման մինիմալ մակարդակը: A number of cardiac diseases may become a direct cause of cerebral ischemic strokes due to cardiac embolism and direct ischemic lesions formed by hemodynamic mechanism, when cardiac hemodynamic reserves are below the critical level and do not provide the minimal level of perfusion pressure of cerebral blood.
Keywords: Medicine; Pathology