Հայոց ցեղասպանության տարիներին «մեկ հայ՝ մեկ ոսկի» փրկության առաքելության ձևավորման հարցերի շուրջ - Խանումյան, Գոհար (ՀՀ ԳԱԱ Հայոց ցեղասպանության թանգարան-ինստիտուտ)
Հոդվածում քննարկվում են հայոց պատմագրության մեջ ոչ խորքային ուսումնասիրված երևույթի՝ Հայոց ցեղասպանության տարիներին ձևավորված որբահավաք առաքելության առաջացման պատճառները, տարածքային և ժամանակագրական հարցերը, կազմակերպչական աշխատանքները: The article presents the formation of an orphan rescue mission during the years of the Armenian Genocide, which is almost uninvestigated phenomenon in the Armenian historiography. The article discusses the reasons of emergence of the rescue mission, territorial and chronological issues, as well as organizational activities of the Mission. В статье обсуждается малоизученный в армянской историографии вопрос о формировании миссии спасения детей-сирот в годы Геноцида армян. Представлены хронологические аспекты, распространенность и организационная деятельность миссии.
Keywords: Հայոց ցեղասպանություն; Հայոց պատմություն