Մելիքեան, Դերենիկ, Հիւսիսային Իրանում քրիստոնեայ բնակչութեան (հայերի և ասորիների) կոտորածները 1914-1916 թթ. - Մելիքեան, Դերենիկ (ՀՀ ԳԱԱ Հայոց ցեղասպանության թանգարան-ինստիտուտ)
Հիւսիսային Պարսկաստան թուրքական զօրքի ներխուժմանը հետևեցին հայ և ասորի բնակչութեան կոտորածները, հայկական և ասորական գիւղերի աւերումը: The invasion of Turkish troops and military operations in the north of Iran in 1914-16 were accompanied by the mass extermination of the Christian (Armenian and Assyrian) population, who, for their salvation, turned to the command of the Russian army with the proposal of creating and arming volunteer brigades. Вторжение турецкиx войск и военные действия на севере Ирана в 1914-16 гг. сопровождались массовым уничтожением xристианского (армянского и ассирийского) населения, которое для своего спасения обратилось к командованию русской армии с предложением создания и вооружения добровольческиx бригад.
Keywords: Հայոց ցեղասպանություն; Հայոց պատմություն