Անտիպ տեղեկագիր Հալէպի հայ աքսորականներու մասին (1915 թ.) - Մինասեան, Միհրան (ՀՀ ԳԱԱ Հայոց ցեղասպանության թանգարան-ինստիտուտ)
Հրատարակութեան տրուած է 3/16 0գոստոս 1915-ին Հալէպէն Գահիրէ յղուած գաղտնի տեղեկագիր մը որ կը խօսի Արեւմտեան Հայաստանի եւ Կիլիկիոյ հայ ազգաբնակչութեան ոչնչացումին, աքսորի ճանապարհին որդեգրուած բռնութիւններուն, սուրիական անապատին մէջ տիրող իրավիճակին եւ մանաւանդ Հալէպ հասած հայ աքսորականներու մասին։ The article presents an original secret document, a report, sent from Aleppo to Cairo on August 3 (16), 1915. It contains information about destruction of the Armenian population deported from Western Armenia and Cilicia, violence against deported Armenians on the way, as well as situation of deported Armenians in Aleppo and adjacent Syrian deserts. Представлено секретное донесение отправленное 3 (16) августа 1915 г. из Алеппо в Каир, посвященное уничтожению депортированного из Западной Армении и Киликии армянского населения, насилию, которому подвергались депортированные армяне в дороге, а также положению депортированных армян в Алеппо и прилегающих к городу сирийских пустынях.
Keywords: Հայոց ցեղասպանություն; Հայոց պատմություն