Երիտթուրքերի գաղափարախոսական ուղենիշները: Կրոնը՝ քաղաքականության, քաղաքականությունը կրոնի մեջ - Խաչատրյան, Շուշան (ՀՀ ԳԱԱ Հայոց ցեղասպանության թանգարան-ինստիտուտ)
Հոդվածում ներկայացվում են երիտթուրքերի կողմից եվրոպական փիլիսոփայության և թուրքական հին ու նոր ուսմունքների յուրացման փորձերը, որի արդյունքում ստեղծվեց սինկրետիկ գաղափարախոսություն՝ պանթուրքիզմ- պոզիտիվիզմ- մոդեռնիզմ միախառմամբ: Առանձնահատուկ ուշադրության նյութ է երիտթուրքերի կրոնական քաղաքականությունը, որն ուղղվեց Օսմանյան կայսրության քրիստոնյաների, առաջին հերթին՝ հայերի դեմ: The article presents the Young Turks’ attempts to adopt European philosophy and Turkish old and new doctrines as a result thereof a new syncretic ideology was formed. The latter ideology called ittihadism was a synthesis of Pan-Turkism, positivism and modernism. Special attention is put on the Young Turks’ religious policy which was directed against the Christians of the Ottoman Empire, especially - the Armenians. В статье представлены предпринимаемые младотурками попытки адаптации европейской философии и турецких старых и новых доктрин, в результате которых образовалась новая синкретическая идеология - иттихадизм. Иттихадизм представлял собой смесь пантюркизма, позитивизма и модернизма. Особое внимание уделяется религиозной политике младотурок, которая была направлена против христиан Османской империи, в особенности - против армян.
Keywords: Հայոց ցեղասպանություն; Հայոց պատմություն