Հակադիր ուժերի բախումները Անդրկովկասում եկան դիւրացնելու թուրքի ցեղասպանական եւս մի գործողութիւն՝ նախքան պատերազմի աւարտը - Փիրումեան, Ռուբինա (ՀՀ ԳԱԱ Հայոց ցեղասպանության թանգարան-ինստիտուտ)
Բոլշեւիկեան յեղափոխութեանը հետեւող քաոսային մթնոլորտում, կովկասեան տարաբնոյթ եւ իրարամերժ ուժեր իրենց ազդեցութեան դաշտը տարածելով առճակատման անցան՝ իւրաքանչիւրը նախկին Ցարական կայսրութեան կովկասեան նահանգների տարածքային եւ ժողովրդագրական վերաբաժանումներն ի շահ իրեն իրականացնելու: In the chaotic atmosphere, after the Bolshevik revolution, conflicting factors went into play and fractions entered into open war against each other for the territorial and demographic redistribution of the former Tsarist Russia’s provinces in Transcaucasia. В хаотичной атмосфере после большевистской революции конфликтующие факторы и группировки вступили в открытое противостояние, вступив в игру против друг друга с целью территориально-демографического перераспределения провинций бывшей царской России в Закавказье.
Keywords: Հայոց ցեղասպանություն; Հայոց պատմություն