Սեռական բռնությունները միջազգային քրեական իրավունքում. բռնի ամուսնությունները որպես մարդկության դեմ ուղղված հանցագործություններ - Գզոյան, Էդիտա (ՀՀ ԳԱԱ Հայոց ցեղասպանության թանգարան-ինստիտուտ հիմնադրամ)
Պատմության ընթացքում զինված բախումները մշտապես ուղեկցվել են սեռական բռնություններով: Սակայն, չնայած լայնամասշտաբ կիրառմանը, սեռական բռնությունները միայն վերջերս են համապատասխան ուշադրության արժանացել միջազգային քրեական իրավունքի կողմից և ճանաչվել որպես պատերազմի գործիք: Sexual violence has always been an integral part of armed conflicts throughout the history. However, despite its widespread usage only recently sexual violence has gained necessary attention in international law and was recognized as a tool of war and not a necessary byproduct of armed conflicts. На протяжении всей истории человечества сексуальное насилие всегда было неотъемлемой частью вооружённых конфликтов. Однако, несмотря на распространённое применение, только недавно сексуальное насилие вошло в сферу международного права и было признано инструментом войны, а не неизбежным продуктом вооружённых конфликтов
Keywords: Հայոց ցեղասպանություն; Հայոց պատմություն