Օսմանյան կայսրությունում «Deutscher Hilfsbund für christliches Liebeswerkim Orient» («Արևելքում քրիստոնեական բարեգործության գերմանական օգնության միության») միսիոներական կայանների գործունեության դադարեցման դրդապատճառներն առաջին համաշխարհային պատերազմի տարիներին և դրանից հետո - Մարտիրոսյան, Հայկ (ՀՀ ԳԱԱ Հայոց ցեղասպանության թանգարան-ինստիտուտ)
«Արևելքում քրիստոնեական բարեգործության գերմանական օգնության միություն» Օսմանյան կայսրությունում Առաջին համաշխարհային պատերազմի նախաշեմին ուներ հինգ հիմնական կայան` Մեզրեում, Մարաշում, Վանում, Մուշում և Հարունիեում, որտեղ ապաստան էր գտել մոտ 2000 երեխա: “Deutscher Hilfsbund für christliches Liebeswerk im Orient” had five main stations in the Ottoman Empire on the eve of the WWI: in Mezre, Marash, Van, Mush and Harunie, where about 2000 children had found sheler. В преддверии Первой мировой войны "Союз немецкой помощи христианской благотворительности на Востоке" имел пять основных станций в Османской империи – в Мезре, Мараше, Ване, Муше и Харуние, где содержались около 2000 детей.
Keywords: Հայոց ցեղասպանություն; Հայոց պատմություն