Զապէլ Եսայեան երեւոյթը 20-րդ դարասկզբի հայ իրականութեան մէջ (Համառօտ ակնարկ ծննդեան 140 և մահուան 75-ամեակներուն առթիւ) - ԳոյաՃեան, Մինաս դոկտ. (Տպարան Սրբոյ Յակոբեանց)
Ծնած էր Իսկուտար, Պոլիս։ Ան առաջին Օսմանեան քաղաքացի երիտասարդուհին է, որ ուսանած է արտասահման, Սորպոնի համալսարան։ Գրական առաջին փորձերը սկսած է «Ծաղիկ», Mercure de France, «Մասիս», «Անահիտ» և «Արեւելեան Մամուլ»-ի մէջ։ Փարիզի մէջ ան ամուսնացած է նկարիչ Տիգրան Եսայեանի հետ (1874-1921): Zabel Yesayanwas born in Scutari (Constantinople). She was the first and the youngest woman in the Ottoman Empire to studyabroad, at Sorbonne University. She madeher first literary attempts inperiodicals Tsaghik, Mercure de France, Massis, Anahit, Arevelian Mamoul. In Paris, she got married to painter Dickran Yessayan (1874-1921).
Keywords: Biography; Auxiliary Sciences of History; Literature