Սփիւռքի Վարժարաններու ազգային կրթութիւնը եւ Ազգային անկախ պետականութեան իրականութիւնը (Ներկայ յօդուածը վերամշակուած տարբերակն է մայիսի 27-29ի Ամերիկահայ Ամենօրեայ վարժարաններու համագումարին ներկայացուած ելոյթին) - Մարզպետ Մարկոսեան (Տպարան Սրբոյ Յակոբեանց)
Համառոտ ընդհանուր ակնարկ, Ներածական, Առաքելութեան մը կարելի շրջափոխումը, Հայ լեզուի ուսուցման 35-ամեայ հաշուեկշիռ, Հայերէնը եւ Հայոց պատմութիւնը Անկախ Պետականութեան եւ Սփիւռքի կենսունակ գոյակցութեան առանցք, Եզրափակող համադրում:
Keywords: Language and Literature