Changes in Catalase Activity Depending on Stages of Gynecological Cancers - G. A. Hovhannisyan; F. P. Sarukhanyan; O. V. Hunanyan; N. H. Barkhudaryan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
The changes in catalase activity in plasma and tumor tissue samples of untreated patients with primary ovarian and endometrial cancers with the I, II and III stages have been studied. It was demonstrated for the first time that catalase activity in both ovarian and endometrial cancer changes depending on the stage of disease, but not on the age of patients. The changes in catalase activity in tumor tissue of the patients with endometrial cancer depend on the tumor type as well. Data obtained can be used for improving the main therapy strategies for the gynecological cancers treatment. Ուսումնասիրվել են կատալազի ակտիվության փոփոխությունները բուժում չստացած և I, II, III փուլերում գտնվող ձվարանների ու էնդոմետրիումի առաջնային քաղցկեղով հիվանդների պլազմայում և ուռուցքային հյուսվածքում: Առաջին անգամ ցույց է տրվել, որ կատալազի ակտիվությունը ինչպես ձվարանների, այնպես էլ էնդոմետրիումի քաղցկեղի ժամանակ փոփոխվում է կախված հիվանդության փուլից, բայց ոչ հիվանդի տարիքից: Էնդոմետրիումի քաղցկեղով հիվանդների ուռուցքային հյուսվածքում կատալազի ակտիվությունը փոփոխվում է նաև ուռուցքի տեսակից կախված: Ստացված արդյունքները կարող են կիրառվել գինեկոլոգիական քաղցկեղի բուժման հիմնական թերապևտիկ մոտեցումների բարելավման նպատակով: Изучались изменения активности каталазы в плазме и опухолевой ткани ранее нелеченных пациентов с первичным раком яичников и эндометрия в I, II и III стадии. Впервые показано, что активность каталазы как при раке яичников, так и эндометрия меняется в зависимости от стадии заболевания, но не от возраста больного. Изменения активности каталазы в опухолевой ткани у пациентов с раком эндометрия зависят также от типа опухоли. Полученные результаты могут быть использованы для улучшения основных стратегий терапии при лечении гинекологических раковых заболеваний.
Keywords: Science