Управляемость поэтапно меняющихся линейных нестационарных динамических систем - В. Р. Барсегян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследуется управляемость поэтапно меняющихся линейных нестационарных систем. Сформулированы основные свойства переходной матрицы для таких систем. Получено необходимое и достаточное условие вполне управляемости поэтапно меняющихся линейных нестационарных систем, которое выражено положительно определенной интегральной матрицей управляемости.Հետազոտված է էտապ առ էտապ փոփոխվող գծային ոչ ստացիոնար համակարգերի ղեկավարելիությունը: Ձևակերպված են այդպիսի համակարգերի անցումային մատրիցի հիմնական հատկությունները: Ստացված է էտապ առ էտապ փոփոխվող գծային ոչ ստացիոնար համակարգերի լրիվ ղեկավարելիության անհրաժեշտ և բավարար պայմանը, որն արտահայտված է ղեկավարելիության մատրիցի դրական որոշյալությամբ: The controllability of stage by stage changing linear nonstationary systems is investigated in this paper. The main properties of the transition matrix for such systems are formulated. A necessary and sufficient condition for the complete controllability of stage by stage changing linear nonstationary systems is obtained, which is expressed through a positive definiteness of integral matrix of controllability.
Keywords: Physics; Mechanics; Science