Динамика и устойчивость балки, защемленной одним концом в грунте - Г. Г. Шекян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Рассмотрены колебания с равномерно распределенной по длине и сосредоточенной на свободном конце массой балок с учетом нелинейной инерционности. Получены уравнения колебания таких балок с учетом нелинейной инерционности, а также функции нелинейности и зависимость амплитуды колебания произвольного сечения балки от максимального ускорения грунта, которое может возникнуть при землетрясении. Դիտարկված է մի ծայրով գետնահողում ամրակցված, մյուս ազատ ծայրում կենտրոնացված կամ երկարությամբ հավասարաչափ բաշխված զանգվածով հեծան, որը նմանակում է բարձրահարկ շինություն և կատարում է մեծ ամպլիտուդով ընդլայնական տատանումներ: Ստացված են նաև ոչ գծային իներտության ֆունկցիան և ցանկացած ընդլայնական կտրվածքի տատանման ամպլիտուդի կախվածությունը գետնահողի տատանման մաքսիմալ արագացումից, որը կարող է առաջանալ երկրաշարժի ժամանակ: The work is aimed at investigating the nuclear inertia, crammed at one end in the beam ground with a mass concentrated at the free end, which imitates a high-rise building, with transverse vibrations. The function of nuclear inertia, the equation of oscillation of a beam with a mass distributed over the length, and the dependence of the oscillation amplitude on the maximum acceleration of the soil, taking into account nuclear inertial forces, are obtained.
Keywords: Physics; Mechanics; Science